Venstre har startet en krig, som de slet ikke skal være sikre på at vinde

Bragt i Nordjyske, den 05-12-2023

”Vi er dem, de andre ikke må lege med” er en kendt sang af Kim Larsen. Netop denne sang kom jeg til at tænke på, da jeg hørte, at Venstre og borgmester, Mogens Jespersen (V) i Mariagerfjord Kommune, ville fyre Jens-Henrik Kirk (K) og Jørgen Hammer Sørensen (DF) fra deres udvalgsformandsposter.

Begrundelsen for fyringerne er, at De Konservative, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige gik til pressen med et ændringsforslag til besparelser på ældreområdet, før de orienterede Venstre. En anden begrundelse for fyringerne skulle være, at Venstre med borgmesteren i spidsen ikke længere har tillid til de tre partier.

Den sidste begrundelse kan ingen på et objektivt grundlag forholde sig til, fordi tillidsbrudene ikke er defineret nærmere. Det bliver dermed til påstande, der flagrer i luften.

Den første begrundelse, altså at de tre partier gik til pressen før en orientering til Venstre, må betegnes som svag:

For det første har det ikke nogen realpolitisk betydning, hvorvidt de tre partier orienterede deres koalitionspartner i Venstre, før de gik i medierne.

For det andet har vi netop politiske partier, fordi vi mennesker ikke har de samme grundholdninger, og fordi vi mennesker ser forskelligt på, hvordan vi skal prioritere de tilrådelige resurser. Det er en central grundpræmis i politik, at vi skal være enige om at være uenige, og denne præmis bør være afsættet for den politiske debat og beslutningstagning.

For det tredje er Venstres og borgmesterens ageren et klart brud på den konstitueringsaftale, som K, DF og NB indgik med Venstre efter valget i 2021. En konstitueringsaftale er jo ikke en aftale, der binder de enkelte partier på hænder og fødder. Partierne kan naturligvis fortsat have selvstændige holdninger, og det er faktisk at tage ansvar at komme med ændringsforslag til massive besparelser på et bestemt område.

Endelig og for det fjerde kan man helt grundlæggende spørge sig selv, hvad et ændringsforslag på ældreområdet har at gøre med udvalgene for Kultur & Fritid og Teknik & Miljø, som er de to udvalg, som henholdsvis Jens-Henrik Kirk og Jørgen Hammer Sørensen er udvalgsformand for? Der er simpelthen ingen sammenhæng mellem områderne. Venstre og borgmesteren skyder gråspurve med kanoner, og formålet med fyringerne må derfor betegnes som afstraffelse.

Nu har vi altså et borgmesterparti, Venstre, der har startet en krig, og det vil utvivlsomt hæmme samarbejdet og tilliden i byrådet i ganske mange år. Øjensynligt langt hen i næste valgperiode vil krigen kunne vare ved. Konsekvenserne af Venstres krig vil tillige ramme deres egen troværdighed og omdømme.

Venstre har for nylig valgt Jesper Skov Mikkelsen som ny borgmesterkandidat, da Mogens Jespersen ønsker at stoppe ved udgangen af denne valgperiode. Jesper Skov Mikkelsen må græmme sig over sin borgmesters ageren, fordi hans egen manøvredygtighed og strategiske muligheder efter næste valg bliver reduceret.

Mogens Jespersen og Venstre kunne ved sidste valg konstituere sig med enten de borgerlige partier eller med Socialdemokratiet. Venstre sad reelt set med overhånden, og de valgte at gå med de borgerlige partier. Men efter valget i 2025 vil det blive langt sværere for Venstre at ”lokke” De Konservative, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige ombord til at støtte en borgerlig konstituering med Jesper Skov Mikkelsen som borgmester, da de gode argumenter herfor nu er minimeret ganske betragteligt.

For kan man længere stole på Venstre, og at en aftale er en aftale? Venstre synes jo, de andre borgerlige partier er det dårlige selskab. Derfor vil en mulighed være, at de borgerlige partier, Konservative, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige, efter næste valg kigger mod Socialdemokratiet for at lave en konstitueringsaftale, og det vil i så fald blive uden om Venstre.

Videre har Socialdemokratiet og deres kommende borgmesterkandidat nu fået overhånden, da de enten kan konstituere sig med Venstre, eller med de andre borgerlige partier, og så selv tage borgmesterposten i begge scenarier. Det betyder kort sagt, at Jesper Skov Mikkelsen lige pludselig står i en ugunstig position, fordi der er færre partier, som ønsker at lege med ham og Venstre.

Konservative kan med et godt valg også stå med trumfen efter næste valg. De vil som nævnt have ganske svært ved at pege på en V-borgmester, og de kan derfor med en styrket position selv forsøge at tage borgmesterposten.

Valgene i Mariagerfjord Kommune og spillet om borgmesterposten har ved de sidste mange valg været kedeligt og forudsigeligt. Jeg spår, at De Konservative og Socialdemokratiet bliver de toneangivende partier, når vi efter næste byrådsvalg skal finde kommunens nye borgmester. Det bliver spændende at følge. For hvem vil lege med hvem? Og hvem er det dårlige selskab?