Skyskraber i Hobro - er der koldt på toppen?

Bragt i Nordjyske, den 25-10-2023

Høringen om en skyskraber på 48 meter i Hobro ved Vesterfjord er nu i gang. En høring som slutter 20. november. I en læserbrevsserie fremsætter jeg her i Nordjyske en række forskellige kritiske vinkler på skyskraberprojektet. Nærværende læserbrev er det fjerde i serien og handler om, hvorvidt der er efterspørgsel efter at bo i en skyskraber.

Indledningsvis må vi spørge, hvor mange lejligheder der egentlig er tale om? Måske har jeg overset det, men jeg kan ikke finde svaret i høringsmaterialet på Mariagerfjord Kommunes hjemmeside.

Ifølge en artikel på TV2 Nord 31. august fra sidste år er der tale om 32 forholdsvis store lejligheder på 15 etager med en parkeringskælder til 39 biler. Nogle af lejlighederne skal lejes ud, mens størsteparten skal sælges.

Men bygherre Bent Dahl må enten have is i maven, eller også have en masse gode venner med penge på lommen, for erfaringerne med at sælge lejligheder i prestigebyggerier er ikke specielt gode, hvilket et eksempel fra Frederikshavn illustrerer:

I Frederikshavn er der nemlig koldt på toppen i et prestigebyggeri på ”kun” otte etager i to boligblokke. Der er tale om 32 ejerlejligheder i hjertet af Frederikshavn. Lejlighederne er på 133 m2, og til hver lejlighed er der en stor stue, som flankeres af to altaner. Lejlighederne skal emme af luksus, og derfor ligger prisen for lejlighederne mellem 3,5 og 5,5 mio. kroner, som er helt i top i Frederikshavn Kommune. Interessen for at bo i et sådant luksusbyggeri var ifølge bygherren stor, og derfor var målsætningen, at halvdelen af lejlighederne skulle være solgt inden udgangen af 2020. I september 2023 er der ifølge Nordjyske (13.9.) solgt 9 lejligheder. Det betyder omvendt, at der står 23 luksuslejligheder tomme, og liggetiden nærmer sig de 1.000 dage.

Købersegmentet til dyre luksuslejligheder er altså ikke til stede i Frederikshavn, og det vil det i mine øjne heller ikke være i Hobro, hvis der bygges en skyskraber i 15 etager:

Hvis vi antager, at den typiske salgspris bliver på 4,5 mio. kroner for at købe en luksuslejlighed i Hobro, og at den månedlige husleje for at leje en luksuslejlighed bliver på mindst 10.000 kroner, vil alene priserne indsnævre målgruppen væsentligt for at bo netop her.

En skyskraber vil tiltrække nye skatteborgere til kommunen, siger flere. Jeg tør næsten med 100 procents sikkerhed sige, at en skyskraber ikke tiltrækker børnefamilier. De fleste børnefamilier efterspørger en bolig, hvor de kan åbne døren til en have eller større terrasse, så ungerne let kan komme ud at lege. Det betyder omvendt, at publikum til at købe (eventuelt leje) en af de 32 luksuslejligheder må være ældre velhavende samt velhavende middelaldrende, hvor børnene er fløjet fra reden.

Nordjyske spurgte for nylig (15.10.) to velrenommerede arkitekter, om de mente, at en skyskraber vil tiltrække tilflyttere. Begge sagde klart nej, hvilket de blandt andet begrunder med, at en skyskraber på ingen måde skaber sammenhæng og fællesskab – de er faktisk ”byrumsdræbere”.

Afrundende tror jeg simpelthen ikke på, at købere vil stå i kø til at bo i en skyskraber på Klochhusgrunden i en købstad som Hobro. Ingen har efterspurgt en skyskraber på Klochhusgrunden. Samtidig er det ikke i nogens interesse at have en skyskraber med tomme lejligheder. I mere end en forstand er der koldt på toppen.