Øst-vest. Mariagerfjord er bedst

Bragt i Nordjyske, den 12-10-2021

VALG: Støt og roligt nærmer vi os, at vi skal til stemmeurnerne 16. november. Og nu er stemmesedlerne for de respektive valg i kommunerne blevet godkendt. Da jeg bor i Hobro i Mariagerfjord Kommune, er jeg ekstra interesseret i stemmesedlen her.

Der er tre slående forhold på stemmesedlen for valget til byrådet i Mariagerfjord:

For det første kan vi ikke denne gang stemme på Alternativet og Liberal Alliance, hvilket vel i bund og grund fortæller en historie om, at disse partiers nationale problemer også slår igennem lokalt.

For det andet opstiller Kristendemokraterne og Socialistisk Folkeparti på en partiliste og ikke sideordnet. Det plejer ellers kun at være Enhedslisten, der opstiller på en partiliste. Monstro spidskandidaterne fra henholdsvis Kristendemokraterne og SF er nervøse for ikke at blive indvalgt, siden de ikke lader vælgernes stemme tale?

For det tredje angiver seks ud af ni partier samt Mariagerfjordlisten på selve stemmesedlen kandidaternes bopæl. Kun Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Kristendemokraterne undlader klogt at nævne, hvor den enkelte kandidat har bopæl.

De kommende 29 medlemmer af byrådet repræsenterer vel hele kommunen, så hvorfor skal vi vælgere vide, hvor kandidaterne bor, når vi står i stemmeboksen? Og bør kandidaternes personlige egenskaber og politiske idéer ikke være mere vigtige for ens stemmeafgivning end kandidaternes bopæl?

Både i Nordjyske og på de sociale medier har der netop i Mariagerfjord været en diskussion omkring, hvorvidt Hobro som kommunens største by blev særligt begunstiget på for eksempel Hadsunds bekostning.

Diskussionen har imidlertid gået begge veje, for der har også været mange røster omkring, at fokusset på Hobro fra byrådets side har været for svagt.

I mine øjne har de fire gamle kommuners hovedbyer noget unikt og selvstændigt at byde på. Hvad er Hobro for en størrelse, hvis byrådet ikke også satser på Hadsund, Mariager og Arden? Men også den anden vej rundt: Hvis ikke det går godt for kommunens største by Hobro, hvor står Hadsund, Mariager og Arden så henne?

Heldigvis har vi et byråd, som skal prioritere og forsøge at dele sol og vind lige mellem kommunens mange byer, landsbyer og landdistrikter. Derfor er det også dumt og uklogt, at sognerådstankegangen sniger sig ind på stemmesedlen for syv ud af ti opstillede partier og lokallister.

Lad mig derfor som afslutning på dette læserbrev stille følgende lettere ironiske, men forhåbentlig også tankevækkende spørgsmål: Hvem skal vælgerne i Hvilsom og Als stemme på?

Det ser nemlig ikke ud som om, at vælgerne i Hvilsom og Als har nogen lokalt bosiddende kandidater at stemme på. Til gengæld har vælgerne i Onsild hele to kandidater, de kan stemme på.