Grib chancen: Lad os få en KVR-regering

Bragt i Jyllands-Posten, den 08-12-2021

For nylig rejste partileder Sofie Carsten Nielsen (R) en skarp og berettiget kritik af regeringen for at være magtfuldkommen, lukket om sig selv, topstyret og for at ringeagte Folketinget. Tilliden til politikere og demokratiet vakler, når vi har en statsminister, der ansætter partisoldater, taler grimt, er nedladende og mangler ydmyghed.

De Radikale fik her ved kommunalvalget i november det bedste kommunalvalg siden 1974, og De Konservative fik det bedste kommunalvalg siden 1985. Venstre fik et hæderligt kommunalvalg uagtet partiets dårlige meningsmålinger. I mine øjne fik De Radikale et flot kommunalvalg dels grundet deres afstandtagen til Mette Frederiksen og hendes regeringsførelse, dels fordi den grønne dagsorden er yderst vigtig for vælgerne.

Tidligere i år lancerede De Radikale og De Konservative et fællesudspil, som handler om at øge udbuddet af arbejdskraft ved at hæve topskattegrænsen, lette skatten i bunden og få flere udlændinge til Danmark for at arbejde.

De Konservative, Venstre og De Radikale har i det hele taget mange sammenfaldende holdninger, når vi eksempelvis taler om skat, velfærdsstaten, frit valg, sundhed og sygehuse, arbejdsmarkedsområdet og EU. På det grønne område, klima og miljø, er jeg også sikker på, de tre partier nok skal finde hinanden. Der er med andre ord mange fællesnævnere og perspektiver i en KVR-regering.

Det handler derfor om at gribe chancen og udvise det rette mod til at ville en ny kurs for Danmark og for en ny og gennemsigtig måde at regere et land på.

Nuvel, hvad med akilleshælen: Flygtninge- og indvandrerpolitikken? Nu hvor Socialdemokratiet på alle afgørende stræk har en politik lig de borgerliges, og det kombineret med en stor vælgeropbakning til at føre en stram politik, er det reelt set på dette emne underordnet, om De Radikale går i regering med Socialdemokratiet eller en trekløveregering med De Konservative og Venstre. De Radikale kommer simpelthen til at bøje sig og gå på kompromis, uanset hvilken vej de kigger, når vi anskuer flygtninge- og indvandrerpolitikken.

Mette Frederiksen og regeringen har selvforskyldt ramt muren, og mange føler apati og lede ved den måde at blive set ned på fra ikke mindst Mette Frederiksen. Og det gælder hele raden rundt: Det vil sige uanset, om du er støtteparti, opposition eller om du er vælger.

Danmark har brug for et regeringsskifte, og Danmark har brug for, at De Radikale bevæger sig tilbage på midtbanen frem for hele tiden at søge mod venstre og Socialdemokratiet.

Nok må være nok, og det håber og tror jeg også, De Radikale støt og roligt er kommet frem til. Lad os få en KVR-regering.