Statsminister har meget at lære

Bragt i Nordjyske, den 25-11-2020

Coronapandamien og ikke mindst den seneste skandale, hvor regeringen beordrer raske mink aflivet uden lovhjemmel, viser desværre med al tydelighed, at den demokratiske samtale i Folketinget er under et gevaldigt pres og udfordret.

Det har statsminister, Mette Frederiksen (S), hovedansvaret for, idet den demokratiske magtstruktur efter coronaen kom til Danmark blev centraliseret yderligere under hendes ledelse, og hun har med den nuværende epidemilov i hånden udelukket de andre partier for debat og medindflydelse.

Nuvel, der kan være mange forståelser og definitioner af, hvad et ægte demokrati i Folketinget skal indeholde. I min verden er det bærende element den demokratiske samtale mellem Folketingets partier, og at regeringen ikke krænker mindretallets ret til medindflydelse i væsentlige beslutninger for vort land, såsom de facto at nedlægge hele minkbranchen. Derudover skal en regering søge enighed og forståelse med såvel støttepartier som opposition. 

Hvad så nu? Først og fremmest skal vi have en ny og demokratisk epidemilov, som fjerner muligheden for, at regeringen med statsministeren i spidsen kan agere uden et parlamentarisk flertal imod sig.

Mette Frederiksen har kørt en tilgang, der går på, ”jeg alene vide, jeg alene gøre”. En sådan tilgang flugter på ingen måde med den demokratiske samtale, og derfor skal vi have en ny epidemilov.

Endelig tror jeg også, at vi bliver nødsaget til at se på personen, Mette Frederiksen, og det med afsæt i den herskende coronapandemi og minkskandalen. En dygtig statsleder agerer ikke egenrådigt og uden ydmyghed. En dygtig statsleder negligerer ikke den demokratiske samtale og Folketingets øvrige partier og partiformænd, når vigtige beslutninger skal træffes. Og en dygtig statsleder skal endelig ikke udvise arrogance og bedrevidenhed. Puha hvor har Mette Frederiksen meget at lære.