Socialdemokraterne bløder

Bragt i Randers Amtsavis, den 19-05-2015

Socialdemokraterne i Randers Kommune bløder. I sidste uge mistede de to byrådsmedlemmer til Venstre, hvilket i bund og grund er resultatet af en lang række fejldispositioner.

Som bekendt tabte Socialdemokraterne spillet om borgmesterposten til Venstre. Da det stod klart, at borgmesterposten var tabt til Venstre, skulle Socialdemokraterne have satset alt på at lave en ren SV-konstituering. Det havde dels betydet, at Socialdemokraterne havde fået splittet den borgerlige fløj, dels at de havde fået flere indflydelsesrige poster til sig selv.

Derudover har Socialdemokraterne forsømt at give vægtige poster til nogle af de nye navne. De få vægtige poster der var tilbage til Socialdemokraterne er i dag besat af garvede folk, som har deres bedste politiske tid bag sig. Det har betydet, at kommende navne såsom Torben Hansen, Iben Sønderup med flere ikke har vægtige poster, som de kan positionere sig selv og partiet ud fra. Med andre ord forsømte Socialdemokraterne at tænke på næste kommunalvalg i 2017, da de skulle sætte navn på de få vægtige poster, som de i sidste ende fik tildelt.

Og så har vi skolestrukturreformen, som vel har redet Socialdemokraterne som en mare, og som vel også er væsentlige årsager til, at to S-byrådsmedlemmer har sagt farvel til Socialdemokraterne og goddag til Venstre. Her havde det været oplagt for Socialdemokraterne at forsøge at splitte alliancen mellem Dansk Folkeparti og Venstre, men det lykkes som bekendt ikke. I stedet skal Socialdemokraterne nu kæmpe både med Dansk Folkeparti og Venstre, som ser ud til at have fået en tæt og solid alliance. Den borgerlige fløj er kort sagt forholdsvist samlet som en enhed, mens Socialdemokraterne ligesom står der alene lidt til venstre for midten.

Der er mange forhold, som er gået galt for Socialdemokraterne. De står nu splittet og fragmenteret tilbage. Socialdemokraterne bløder, og der venter et kolossalt arbejde fremadrettet, hvis de skal stoppe blødningen.