Afskaf 300-timers reglen

Bragt i Randers Amtsavis, den 02-06-2007

300-timers reglen som regeringen og DF har vedtaget, er en voldsom torn i øjet på de ramte. Reglen går kort sagt ud på, at ægtepar, som begge er på kontanthjælp, kan miste den enes kontanthjælp, medmindre den ene part er rubriceret i den laveste matchkategori, dvs. match 5.

I det store perspektiv må det siges, at den danske velfærdsstat har været god til at udligne de økonomiske forskelle. Den tidligere arbejderklasse er nu en del af middelklassen, og de har helt selvfølgeligt også villa, vovse og volvo. Men nu har regeringen og DF ramt en helt specifik type ægtepar på pengepungen, fordi så får disse ægtepar jo virkelig et incitament til at søge arbejde, lyder begrundelsen for reglen.

Det er specielt indvandrerfamilier, som rammes af 300-timers reglen. Mange af dem er klassificeret i matchkategori 4, som på forunderlig vis ikke er indbefattet af undtagelsesbestemmelsen. Er en kontanthjælpsmodtager rubriceret i match 4, så er det fordi, pågældende har andre problemer end ledighed at slås med.

Danskerne bliver rigere og rigere. Har man ikke en udendørs Weber-grill som supplement til samtalekøkkenet, så er det træls. Men at unde familier, som ofte har betydelige problemer foruden ledighed, at få deres kontanthjælp, det finder regeringen og DF helt rimeligt. Hvorfor skal disse familier også have økonomien at slås med? Det er ganske enkelt omsonst i dagens Danmark, og derfor bør vi også inddrage partiernes holdning til netop denne regel, når vi næste gang skal til stemmeurnerne. Er valget efterhånden så svært?