Nyt stort svømmebad i Randers

Bragt i Dansk Handicap Forbund, Aarhus-Randers Afdeling, den 01-09-2012

Byrådet i Randers Kommune godkendte på deres møde den 18. juni 2012 en aftale om at opføre et nyt stort svømmebad i Randers by på Viborgvej tæt ved Randers Stadion. Byrådsbeslutningen om svømmebadet er kompliceret at blotlægge, fordi der er tale om et såkaldt OPP-projekt og ”OPP” står for offentlig-privat-partnerskab, hvor den offentlige instans her selvsagt er Randers Kommune.

I forbindelse med udbuddet kom der kun ét tilbud, og det var fra Leisure Danmark, som med en 30-års kontrakt blev valgt til ”at finansiere, projektere, opføre, eje og drive svømmebadet, og så får Randers Kommune brugsret til et antal timer mod en fast årlig betaling. Tilbudsgiver køber den udbudte grund og opfører en bygning, hvor der i to særskilte komplekser etableres dels et svømmebad dels et fitnesscenter” (citeret fra dagsordenspunktet). Videre om projektet står der i dagsordenspunktet:

”Projektet omfatter en bygning langs Viborgvej indeholdende i stueplan et 50 meter bassin, et varmtvandsbassin, en morskabsafdeling, omklædningsafdeling og caféområde samt på 1. sal en wellnessafdeling med yderligere et varmtvandsbassin samt en fitnessafdeling”.

Opsummerende indeholder svømmebadet i stueplanet: 50 meter bassin med otte baner og med 200 tilskuerpladser på den ene langside; varmtvandsbassin til terapi på 8*13 meter; morskabsafdeling med et bassin på 278 m2 med spaområde, to vandrutsjebaner, boblezone, modstrømsbane, babybassin på 70 m2 og udendørsbassin på 60 m2. På 1. etage (og der er elevator) er der varmtvandsbassin på 6*10 meter placeret i wellnessafdelingen samt forskellige saunaer og dampbade; udendørs saunahave med sauna, pejs og solpladser. Fitnessafdelingen etableres selvstændigt, og den indgår ikke i Randers Kommunes brugsret.

Handicaprådet har nedsat en følgegruppe, som inddrages i alle de forhold, der vedrører personer med handicap og tilgængeligheden i svømmebadet. Der er dog entydigt i kravspecifikationerne stillet en række krav til faciliteter og tilgængelighed. Og allerede på nuværende tidspunkt er der diskuteret parkeringspladser, indgangsparti, højde på dankortautomat, opladere til minicrossere/el-scootere, handicapomklædningsrum, lifte til bassiner, elevatoren, handicaptoiletter, saunadørs bredde osv. osv. Jeg er derfor fortrøstningsfuld omkring, at svømmebadet bliver et svømmebad for alle, som det også er tiltænkt, og at svømmebadet dermed bliver et godt og tilgængeligt sted for personer med handicap.

I alt koster svømmebadet 214 mio. kr. Randers Kommune har dog ingen omkostninger til at etablere svømmebadet, men har kun de løbende udgifter på ca. 12 mio. kr. årligt til leje af timer i svømmebadet (5.280 timer årligt) og til andre omkostninger. Misligholdes kontrakten væsentligt og/eller går den private parter konkurs er Randers Kommune forpligtiget til at overtage (købe) svømmebadet til den favorable pris af 116 mio. kr., der efter tre års drift nedsættes løbende.

Se plancher med billeder og plantegninger af svømmebadet i bilagsmaterialet til dagsordenspunktet, som findes på randers.dk. Svømmebadet forventes at stå klar til brug i august 2014.